Nekur citur tu neizlasīsi šo…

Šo lapu jau no paša sākuma bija vērts veidot tikai tāpēc, lai te varētu izlasīt to, ko citur nevar. Vai arī to, ko varētu izlasīt desmit dažādās vietās, lai te varētu izlasīt vienuviet.

Pirms gadiem desmit internetā nevarēja vienuviet atrast informāciju par visām pludmalēm Latvijā, kur pulcējas nūdisti. Tobrīd pastāvēja dažu entuziastu lapas par savu pludmali (Lielupe, Liepāja), kā arī bija lapa nudisms.lv, kur bija uzskaitītas nūdistu pludmales, bet par dažām nebija nekāda sīkāka informācija. Lapas autoriem bija tuva Inčupe un Vecāķi, bet nebija nekādu kontaktu ar citām vietām. Tas arī ir normāli, jo katram tuva sava kompānija un dibināt kontaktus plašāk netīk. Toreiz nodomāju, ka man pa spēkam vismaz pa reizei aizbraukt līdz katrai no esošajām pludmalēm, lai dabā pārliecinātos, kā kur izskatās.

Šobrīd šis uzliktais mērķis ir izpildīts gandrīz pilnībā. Ja kaut kur nav vēl būts, tad par to vietu informācija ir no interneta resursiem un tā ir pietiekami laba.

Varētu teikt, ka izmantojot tikai šīs vienas lapas informāciju, iespējams nokļūt katrā nūdistu pludmalē Latvijā. Tāpat izlasīt pāris vārdos, ko tur sagaidīt. Tātad pirmais lapas mērķis sasniegts.

Otrs lapas mērķis bija vairāk apcerīgs un filozofisks. Kādu laiku atpakaļ nebija nekur atrodami labi apraksti par to, kas ir kailums, kādēļ kļūst pa nūdistu (natūristu), vai tas ir labi, kas tajā ir labi un ko vispār nozīmē sauļoties kailam. Viss rakstītais bija pārsvarā žurnālistu veikums, kuri paši nav nūdisti, līdz ar to patiesībā neko nezina. Labākajā gadījumā varēja izlasīt dažus citātus no nūdistu sacītā.

Izlikt uz papīra nūdisma jeb natūrisma filozofiju bija grūtāk nekā sākumā varēja likties. Tēma tomēr ir kutelīga un vidusceļu starp akadēmisko un banālo atrast nemaz nedodas viegli. Bet pamazām tomēr tās idejas ir kļuvušas skaidrākas un šobrīd ir tapuši raksti, kurus tiešām citur izlasīt nevar:

Kāpēc sauļoties pa pliko?

Kas ir kailums?

Kāds ir tiesiskais pamats, lai sauļotos nūdistu pludmalē

…un daudzi citi.

Protams, lapai varētu būt vēl uzlabojumi, varētu būt čats, varētu publicēt intervijas, varētu dzīvot arī kādos sociālajos tīklos, bet jāņem vērā, ka šis ir privāts, brīvā laika projekts. Tam nevar veltīt tik daudz laiku, ja ir arī citi pienākumi un intereses.

Un varbūt labāk arī nestumt mākoņus, bet izdarīt vismaz to, kas tika iecerēts.

Komentēt